Per què soc nudista o per què faig nudisme

 

Foto de Joan Casas Mateu (@imatges_jc)

Tots naixem nus i la nuesa també hauria de ser acceptada com un estat natural en algunes situacions com banyar-se o prendre el sol. La vestimenta té la seva funció, però vivim en una societat exageradament pudorosa, puritana i hipòcrita respecte els genitals i la indumentària. Algunes cultures no accepten la nuesa o l'amaguen molt, sobretot la de les dones, però això no pot condicionar altres creences menys restrictives o més obertes en aquest sentit.

A vegades es diu que no s’ha de fer nudisme davant dels nens i nenes. Això no té cap sentit. Els nens accepten la nuesa amb naturalitat, es despullen de forma natural amb facilitat, fins que l’educació cultural els inculca que la nuesa és dolenta. Una educació que promogui la nuesa amb naturalitat és més sana, millora l’acceptació del cos i afavoreix una educació sexual millor. Els genitals no haurien de ser tabú. L’educació en un ambient naturista permet un millor coneixement dels diferents tipus de genitals, sense obsessió per allò desconegut. I no té res a veure amb més o menys promiscuïtat en cap cas.

Ah, i les platges nudistes també són familiars. Hi ha col·lectius que volen contraposar platges familiars amb platges nudistes, i això no té sentit perquè entre els nudistes també hi ha famílies amb fills. I un bon exemple són els càmpings naturistes.

Per una banda es rebutja la nuesa i per una altra banda vivim en un cultura molt sexualitzada que es pot veure en anuncis o en biquinis de nenes amb farciment per suplir la falta dels pits que encara no els correspon tenir. Això sí que és negatiu per a les nenes, més que l'expressió natural asexualitzada del propi cos.

Al principi la nuesa a la platja pot sobtar quan no s’està acostumat a compartir-la en públic. En algun cas al principi es pot produir una erecció, però se supera fàcilment. També cal dir que és més suggerent un vestit de bany que la nuesa. 

En general ningú se sent observat a la platja nudista, cadascú va a la seva, però tothom amb respecte mutu. Ocasionalment en dones sí que es poden sentir observades per algun home. En aquests casos millor anar-hi en companyia o buscar recolzament entre altres usuaris de la platja. Tothom ha de poder gaudir del naturisme a la platja, i ningú s’hauria de resignar a no anar a la platja nudista per por o per inseguretat.

Els mòbils i les xarxes socials fan molt de mal. Hi ha gent que té por que la fotografiïn i que pugui sortir publicada la seva foto. Això pot passar en poquíssimes ocasions, per sort, ja que la majoria d’usuaris o ja són curosos amb els altres usuaris al fer fotos o s’avisa quan algú fa fotos sense cura. I si la nuesa fos més acceptada ningú s'hauria d'amagar que sigui nudista. Ho hem de normalitzar.

Queda molt camí per recórrer per aconseguir la normalització de la nuesa, que no vol dir que tothom sigui nudista, simplement que s’accepti la nuesa amb més naturalitat.

La nuesa no hauria de ser tabú. Tothom hauria d’acceptar millor la seva nuesa i la dels altres, amb naturalitat. Seria una bona teràpia d’acceptació viure la nuesa uns dies en un centre naturista. Allà es trenquen molts tòpics! Tothom hauria de veure l’ambient respectuós d’un càmping naturista per comprovar la naturalitat que hi ha, totalment oposada al que molta gent es pensa o s’imagina. I a més és molt còmode i pràctic per banyar-se. S’estalvia en roba i rentar-la.

Hi ha molts tòpics sobre higiene. És més higiènic anar nu a la platja que tenir el banyador moll i amb la sorra que a vegades s’hi acumula. En els centres naturistes per higiene tothom porta una tovallola o pareo per seure. No seiem mai nus directament en una cadira que es comparteix amb altres persones.

Els biquinis cada vegada són més petits i amaguen menys part del cos. Quin sentit té això? Per banyar-se és molt millor, més còmode i pràctic, anar sense cap peça de roba. I el bronzejat és millor, sense marques blanques. No sabeu com de còmode és arribar a la platja o en un riu despullar-se i al marxar tornar a vestir-se, sense la preocupació de canviar-te el banyador o de vigilar si l’aigua et farà baixar una peça i quedarà alguna part del cos al descobert, a la vista de tothom. Horror!

Els cossos són diversos per naturalesa. La moda imposa uns cànons de bellesa que provoquen problemes de culte al cos, o problemes de salut per aconseguir tenir un cos “perfecte”. En el món naturista s’accepten millor la diversitat de cossos i fins i tot les ferides o cicatrius.

Els nudistes no som exhibicionistes (n’hi ha alguns en tots els grups), no anem a lluir el nostre cos, anem a gaudir de la platja o de la natura.

Qualsevol edat és bona per provar i començar a fer nudisme. En el meu cas vaig començar de ben jove, em va despertar la curiositat el veure una notícia a la televisió que parlava d’un càmping naturista als anys 80, i llegir una notícia amb mapa en un diari que parlava de les platges nudistes de Catalunya. N'hi ha que tenen la sort de començar des de ben petits gràcies als seus pares. Altres comencen de més grans per diverses motivacions.

Hi ha gent que critica el nudisme, per desconeixement o perquè no accepten la nuesa o per la seva educació cultural, però en la majoria de casos sense gaire consistència. Som en una societat diversa i plural. Hem d’acceptar-nos sense imposicions d’uns cap als altres. 

Els naturistes no volem ofendre ningú, i ningú ha de coartar la nuesa dels altres perquè a ell no li agradi. Els naturistes no anem nus per les ciutats, sinó sobretot a la platja o a casa, i sobretot en contacte amb la natura. En els espais de bany, com la platja, la nuesa hauria de ser acceptada amb naturalitat. L’ideal seria que tothom es banyés i prengués el sol com volgués, amb més o menys quantitat de roba.  La majoria de nudistes preferim de moment estar en llocs on la majoria de gent estigui nua per estar tranquils nosaltres, i perquè els usuaris que accedeixin en aquests espais d'ús nudista habitual ja sàpiguen que hi trobaran nudistes i no es sorprenguin, però la nuesa s’hauria d’acceptar a les platges en general i a la natura amb més naturalitat.

El nudisme no es fa només a la platja. A la muntanya, el senderisme nu és agradable i permet el contacte amb la natura, i en un càmping naturista es pot viure en nuesa durant molta estona al llarg del dia, quan el clima ho permet, i en diverses activitats.

Us animo a provar el nudisme, a gaudir de la vostra pròpia nuesa, de la sensació de llibertat, de pau, d'estar més en contacte amb la natura. Si no ho heu provat, no us podeu imaginar la sensació que representa banyar-se nu i estar nu a l’aire lliure. I, si us agrada, no deixeu que altres condicionants us ho impedeixin, busqueu com superar-los. Si teniu dubtes, busqueu informació per resoldre’ls o contacteu amb algú que us pugui ajudar.

Si voleu més informació sobre aspectes legals, consells per iniciar-se o sobre els espais nudistes consulteu el suplement Naturistes o el web de la FNNC.

 

Segimon Rovira Comas

President de la Federació Naturista-Nudista de Catalunya i de l’Associació Club Català de Naturisme.

info@fnnc.cat / 669289271

8 d'agost de 2022